Wil je beter gevonden worden in Google?

Google kan je veel klanten opleveren, dus het is zeker de moeite waard om hierop in te zetten. Je kunt dit doen middels AdWords (betaalde advertenties) of middels organische zoekresultaten (SEO). In dit artikel vertellen we je hoe je middels 3 stappen eenvoudig klanten kan aantrekken in de organische zoekresultaten van Google.

Voordat je start

Voordat je iets doet om jouw product of diensten te promoten, bedenk minstens één persoon voor wie jouw product geschikt is. Als die persoon voor het allereerst hoort over jouw product, zal hij of zij waarschijnlijk nog een hoop vragen hebben voordat hij tot koop over kan gaan. Probeer je in te denken wat deze vragen zouden kunnen zijn, wat een geschikt antwoord is en schrijf ze op. Hier een klein voorzetje. De meeste vragen zijn over het algemeen gerelateerd aan kosten, garantie en eigenschappen van jouw product. Antwoorden op deze vragen gaan je op de volgende manier helpen:

  1. Ze maken het je eenvoudig om de twijfel in een gesprek weg te nemen.
  2. Ze helpen je beter vindbaar te worden middels Google

01 

Hoe zoekt jouw
doelgroep in Google
 

Nu je de vragen voor je hebt, probeer te bedenken hoe jouw klant straks gaat googelen naar de antwoorden. Hij of zij gaat geen hele zinnen gebruiken, maar gebruikt waarschijnlijk sleutelwoorden. Bijvoorbeeld: “Website laten maken kosten”. Dit is natuurlijk geen correcte zin, maar wel een heel sterke Google zoekterm waar maandelijks 390 mensen naar zoeken en gezien het feit dat de term prijsgerelateerd is zal er ook een koopintentie zijn. Goede term dus! Hoe weet ik dat er maandelijks 390 mensen zoeken naar deze term? Ik zie dit naast mijn Google zoekresultaten, doordat ik deze plug-in heb toegevoegd aan chrome: Keyword Everywhere. Dit superhandig tooltje laat zeer eenvoudig zien hoeveel er wordt gezocht naar een zoekterm, wat de CPC is (hoeveel mensen bereid zijn om te betalen voor deze term via AdWords, hoe hoger hoe beter) en wat de moeilijkheidsgraad is van de term (hoeveel mensen concurreren voor deze zoekterm).

zoekresultaten google, website laten maken kosten
zoekresultaten google, website laten maken kosten

02 

Artikelen schrijven
en optimaliseren
 

Nu je weet wat er door het hoofd gaat van je klant, en hoe hij daadwerkelijk googelt, kun je de artikelen gaan schrijven.  Schrijf deze artikelen alsof je met je klant praat. Wees gewoon jezelf en blijf dit consequent doen. Voeg de opgezochte zoekterm (keyword) toe aan het artikel.  In social media berichten doe je dat door een #zoekterm te gebruiken, en op jouw website kun je de Yoast SEO plugin gebruiken.  Yoast is heel eenvoudig toe te passen, de plug-in vraagt je om enkele velden in te vullen en laat vervolgens middels kleuren zien of je het goed of slecht hebt gedaan. (Rood = niet goed, oranje = kan beter, groen is top) Als je dit gedaan hebt kan jouw klant je na 24 uur vinden op Google. Als jouw berichten bij jouw klant aanslaan neemt hij contact met je op. Is het zo simpel? Ja eigenlijk wel, tenzij je te maken hebt met extreme concurrentie en zij je al voor zijn geweest door een goed artikel te schrijven. Als dat het geval is dan zal Google de artikelen rangschikken op basis van het aantal referenties dat een artikel heeft (backlinks).

03 

Concurrentie
uitranken
 

Stel dat je niet de enige bent die een artikel heeft geschreven betreft “Website laten maken kosten” en jouw concurrent staat al hoog in de Google, wat kun je nu nog doen om toch hoger op te komen in de ranking? Dan is het erg belangrijk om zo veel als mogelijk bewijs te verzamelen dat jouw artikel erg relevant is voor dit zoekterm. Klinkt moeilijk. Is het niet. Het enige wat er moet gebeuren is dat er veel mensen gaan verwijzingen middels linkjes naar jouw artikel. Meer dan naar de concurrent. Dit kunnen ook linkjes zijn vanuit jouw LinkedIn, Facebook of andere sociaal media accounts. De enige uitdaging hier is dat het tijd kost.

Samenvatting

  1. Weet voor wie je schrijft
  2. Weet wat er gegoogeld wordt
  3. Schrijf en optimaliseer je artikel
  4. Blijf consequent jezelf
  5. Verwijs zelf en vraag om verwijzingen

Vindt je deze tip bruikbaar? Weet je iemand die hier wat aan heeft?

Schrijf je in voor onze sales en marketing tip van de week.

Een keer per week publiceren we een relevante bruikbare tip om je te helpen jouw business te ontwikkelen.