Heb ik eigenlijk wel een website nodig als startende ondernemer?
Ongeacht wat je doet, of je nu schoenen verkoopt een dienst aanbiedt of een goede doel steunt, het begint allemaal met informatie voorziening. Maar hoe bezorg je de informatie bij je doelgroep? Doe je dit door middel van advertenties, flyers of bel je je klanten keer op keer op? Is dit niet veel werk om elke keer opnieuw uit te voeren? En wat verwachten jouw klanten eigenlijk van jou? Willen ze wel op zo een directe manier geïnformeerd worden? Ik hou er niet van om gestoord te worden door een directe verkoper…en jij?
Het antwoord: Je hebt een website (webpagina) nodig zodat mensen rustig op hun gemak jouw product of dienst kunnen bekijken.
Maar wat moet een website eigenlijk kunnen?
Voordat je ergens aan gaat beginnen is het wel zo handig om duidelijk te hebben wat je nodig hebt. Ik heb talloze website gebouwd en duizenden websites bestudeerd. En in de meeste gevallen komt het eenvoudig neer op 2 doelstellingen:
- Een website moet bezoekers informeren over je product of dienst.
- Een website moet contactgegevens verzamelen van potentiële klanten of producten direct verkopen.
OK, je wilt een website, maar hoe beginnen? En wat zijn de opties?

Zelf doen:
Als je een heel beperkt budget hebt dan kun je zelf een facebook pagina opzetten. Ik heb veel startende ondernemers gezien die op deze manier hun producten verkopen. Het werkt echt prima, je kan er contact formulieren op plaatsen reclame maken eigenlijk bijna alles wat je op een professionele website ook kan. Er zitten echter wel serieuze nadelen vast aan facebook, en daarom mag je er niet 100% van afhankelijk zijn. Belangrijkste nadeel is dat jouw Facebook Pagina altijd van Facebook zal blijven. Als zij ooit de stekker eruit trekken of de gebruiksvoorwaarden aanpassen (doen ze meerdere keren per jaar) kan dit serieuze gevolgen voor je hebben. Daarnaast is je klant op facebook ook snel afgeleid, en bij voorkeur wil je natuurlijk zijn volledige aandacht.

Laten doen:
Laten doen kost een beetje geld, meestal tussen € 500 – € 3000 euro afhankelijk van de hoeveelheid werk wat je aan je webdesigner vraagt. Meer maatwerk, meer pagina’s is meer kosten zo simpel is het. Het voordeel is echter dat je eigen website jouw marketing platform wordt. Je wordt daarmee onafhankelijk van een leverancier. Je hoeft je geen zorgen meer maken over veranderende voorwaarden of algoritmes en je loopt geen risico dat je webpagina door een facebook wordt uitgezet. Verder kun je jouw informatie op een meer professionele en overzichtelijke wijze presenteren en hoef je de aandacht van je bezoeker niet te delen. Je klanten haken minder snel af en converteren eenvoudiger wat je meer omzet opleveren.
Is dit alles? Helaas nog niet...
Een website met informatie en zonder bezoekers is helaas niets waard. Je moet dus bezoekers aantrekken. Dit kun je op de volgende manieren doen:
- Verwijzingen mond op mond
- SEO (zoekmachine optimalisatie)
- Facebook / Instagram/ Linkedin adverteren
- Google Adwords
- Email versturen
- Vragen beantwoorden op forums en verwijzen naar je website
- Traditionele flyers versturen per post
- Flyers achterlaten in winkels, kvk en andere locaties
- Advertenties in kranten, radio of televisie
- Koud bellen
Conclusie
Als je een business hebt kun je niet zonder een webpagina. Een webpagina is een investering in je bedrijf en je kunt of je geld investeren of je tijd. Maar je zult hoe dan ook moeten investeren.