Het WordPress dashboard en opties

Nu je ingelogd bent, zie je ongeveer het volgende. Een balk met opties links (rood), een de uitgeklapte venster van een van de geselecteerde optie (blauw),  in dit geval berichten en een overzicht van alle berichten (groen).

WordPress-dashboard-inleiding

De opties

Als er minder opties zijn op jouw scherm dan op de afbeelding, vrees niet. Dit kan komt waarschijnlijk doordat je een andere rol dan beheerder hebt toegewezen gekregen. De afbeelding laat de opties zien van een beheerder. Een beheerder ziet alle opties, ook de opties om de technische kant van de website te bewerken. Voor de meeste gebruikers is dit echter niet handig, te veel opties zorgen verlammend en zonder technische kennis kunnen ze de opties toch niet gebruiken. Daarom krijgen de meeste gebruikers de rol van een Redacteur toegewezen. Deze rol stelt de gebruiker volledig in staat om alles op de website te plaatsen of te wijzigen zonder gevaar dat er technisch mankementen ontstaan. In het Hoofdstuk “Nieuwe gebruiker toevoegen aan uw WordPress website” vindt je meer meer over diverse rollen en gebruikers.

Overzicht menu opties en toelichting

Berichten

Berichten oftewel post’s zijn korte berichten die je plaats op jouw blog. Denk aan nieuwtjes over je bedrijf, behaalde mijlpalen, beursactiviteiten of tips over jouw producten. Ik gebruik berichten om bijvoorbeeld de WordPress handleiding in te verwerken en marketing tips in te schrijven.

Berichten verschillen van pagina´s met name in de hiërarchie. Pagina’s verwerk je in je menu en berichten in een specifieke pagina, blog of nieuws pagina. Pagina´s staan dus hoger in de hiërarchie dan berichten. Een pagina is een centrale plek waar een onderwerp wordt behandeld en daar kun je meerdere berichten plaatsen die daar dieper op ingaan. Je kan berichten filteren op categorie en op deze manier enkel relevante content tonen op een bepaalde pagina.

Media

Dit is de verzamel folder voor al je media, als foto´s, video´s en pdf documenten. In je mediabibliotheek kun je media direct vanuit je pc uploaden.

Pagina's

Pagina´s vormen de basis van je website. Denk aan Over ons, diensten, tarieven of contact. Op pagina´s plaats je je teksten en afbeeldingen en belangrijke pagina´s voeg je toe aan de menu van je website.

Pagina´s verschillen van berichten met name in de hiërarchie. Pagina’s verwerk je in je menu en berichten in een specifieke pagina, blog of nieuws pagina. Pagina´s staan dus hoger in de hiërarchie dan berichten. Een pagina is een centrale plek waar een onderwerp wordt behandeld en daar kun je meerdere berichten plaatsen die daar dieper op ingaan. Je kan berichten filteren op categorie en op deze manier enkel relevante content tonen op een bepaalde pagina.

Reacties

Hier vind je alle reacties van de mensen die je site bezocht hebben en commentaar achtergelaten hebben. Je kunt hier reacties goedkeuren, afwijzen, bewerken en of verwijderen.

Contact

Hier vindt je alle contactformulieren die beschikbaar voor je website zijn. Je kan hier ook nieuwe contactformulieren aanmaken of bestaande bewerken.

Portfolio

Hier vindt je alle projecten. Je kan hier nieuwe projecten toevoegen, bestaande projecten bewerken of verwijderen. Projecten kun je filteren op categorie, waardoor je de optie hebt om op een bepaalde pagina enkel specifieke projecten te tonen.

Testimonials

Testimonials betekent klantbeoordelingen. Hier vindt je alle klantbeoordelingen terug die je zelf hebt aangemaakt. Je kan hier nieuwe klantbeoordelingen toevoegen, bestaande klantbeoordelingen bewerken of verwijderen. Klantbeoordelingen kun je filteren op categorie, waardoor je de optie hebt om op een bepaalde pagina enkel specifieke beoordelingen te tonen.

Team

Hier vindt je alle teamleden terug.  Je kan nieuwe teamleden aanmaken, bestaande teamleden bewerken of verwijderen. Teamleden kun je filteren op categorie, waardoor je de optie hebt om op een bepaalde pagina enkel specifieke teamleden te tonen

Weergave

Hier kun je zaken als het thema, de widgets en de menu’s aanpassen

Gebruikers

Hier kun je gebruikers beheren en aanmaken (* Als je een beheerdersaccount hebt kun je hier je profiel aanpassen)

Instellingen

Hier kun je de instellingen van je WordPress website beheren. Let Op: heb je geen technische kennis van WordPress, dan kun je hier beter niet rond snuffelen.

SEO

Hier vindt je de instellingen van de Yoast SEO plugin. SEO heeft maar een doel, jouw website beter vindbaar maken in Google, Bing en Yandex. In een ander hoofdstuk behandel ik SEO wat meer uitgebreid.

Video toelichting

Pagina onderdelen #2

Overzicht Hoofdstukken