Nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress

In 7 eenvoudige stappen kunt u een nieuwe gebruiker aanmaken in WordPress. U kunt een rol toewijzen aan een gebruiker, en op daarmee controle behouden op wie wat kunt doen op uw website.

Stappen

  1. Klik in het dashboard menu links op de knop: Gebruikers.
  2. Klik bovenin in het scherm op nieuwe gebruiker toevoegen.
  3. Vul minimaal de vereiste velden in.
  4. Klik op wachtwoord tonen en sla het wachtwoord goed op.
  5. Met de gebruikersnaam en wachtwoord zal de nieuwe gebruiker straks kunnen inloggen.
  6. Selecteer een rol voor de nieuwe gebruiker.
  7. Klik op de knop “nieuwe gebruiker”

Toelichting rollen (rechten)

Beheerder (Administrator)

De beheerder ook wel administrator genoemd, heeft de meeste rechten. Een beheerder kan alle berichten, pagina’s en media bewerken maar ook alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander theme installeren enzovoorts.

Deze rol is geschikt voor de persoon die technisch de website beheert.

Redacteur (Editor)

De redacteur heeft geen toegang tot de instellingen als plugins, widgets, gebruikers, en thema van je website. De redacteur kan wel alle pagina’s en berichten beheren en nieuwe aanmaken.

Redacteur is dus de ideale rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.

Auteur (Author)

Een auteur kan alleen berichten plaatsen, maar geen pagina’s. Verder is een auteur beperkt tot alleen zijn eigen berichten, hij kan dus geen berichten van anderen aanpassen.

Een auteur kan wel media uploaden en gebruiken voor zijn bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.

Auteur is een prima rol voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor vaste gastbloggers.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten schrijven maar niet zelf publiceren. De berichten die geschreven worden door de schrijver moeten eerst goedgekeurd worden iemand met de rol van redacteur of beheerder. Een redacteur of beheerder publiceert dan ook de berichten van een schrijver.

De schrijver rol is een prima voor als je een openbare website hebt, waar iedereen van alles op mag schrijven. Zo kan de redacteur of beheerder de website onder controle houden. Een groot nadeel bij deze rol is dat een schrijver niet zelf foto’s kan toevoegen aan zijn bericht. Dit is dan ook extra arbeid voor de redacteur of beheerder.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee kan zelf geen berichten plaatsen of aanpassen. Een abonnee kan in bepaalde gevallen wel inhoud lezen die voor niet geregistreerde bezoeker niet zichtbaar is.

Om beveiligde content te tonen aan abonnee’s zijn wel aparte plugins nodig, bijvoorbeeld “Simple Membership“plugin.

Extra tips

Een gebruikersprofiel bewerken

In het gebruikersprofiel kunt u of de gebruiker een aantal persoonlijke zaken invullen, zoals de naam, website, social media pagina’s enzovoorts. Verder kunt u of de gebruiker zelf een ander wachtwoord instellen.

Een beheerder kan als extra ook de rol van de gebruiker wijzigen. Klik daarvoor in het dashboard menu op Gebruikers –> alle gebruikers en klik vervolgens op de gebruiker die je wilt bewerken. Pas hier de rol aan

Maak een aparte gebruiker aan voor het maken van berichten en pagina’s

Door standaard te werken vanuit een Redacteur (editor) rol beveiligt u zich tegen twee risico’s. Als uw account gehackt wordt, heeft de hacker geen toegang tot instellingen en kan ook geen schade aanbrengen. Anderzijds hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u per abuis een onherstelbare wijziging aanbrengt.

Uitgebreid beheer van de WordPress achterkant en rechten met Adminize plugin

Wil je de achterkant van WordPress en alle rechten volledig aanpassen? Installeer dan de “Adminize” plugin.

Een standaard rol voor nieuwe gebruikers instellen

Onder Instellingen in de submenu algemeen kunt u instellen welke rol een nieuwe gebruikers standaard krijgen.

Overzicht Hoofdstukken 

Video handleiding

Om toegang te krijgen tot de video’s moet u zich eerst registreren. 

Wij willen graag relevante content maken, en inschrijvingen bieden ons het nodige inzicht om dit te doen. Wees gerust wij zullen u nooit spammen, daar hebben we zelf namelijk ook een hekel aan. Wat we wel doen, is het maken en versturen van relevante marketing/webdesign tips om uw website en of bedrijf beter te promoten. Mocht u geen tips meer willen ontvangen kunt u zich uiteraard eenvoudig uitschrijven.